Många unga invandrare känner sig kränkta av polisen. Men det kanske kan bli bättre med en enkel blankett?

Förslaget framfördes igår vid ett möte i Malmö. På plats fanns bland andra politiker från de flesta partier, polis, socialtjänst och Rädda barnen.

Arrangör var merdialog.nu, en grupp som bildades av upprörda vittnen till ett polisingripande mot en grupp oskyldiga invandrarbarn på Ängelholmsgatan förra året.

– Vi har förståt att Ängelholmsgatan inte var en enstaka händelse. Vi får ständigt in liknande berättelser från unga som känner sig kränkta, berättade gruppens eldsjäl Maria Dahl inledningsvis. – Nu vill vi att ni ska lyssna på de ungas berättelser. Så vi kan få en dialog och gå vidare.

Men gruppen hade fått 18-årige Ali att framför en kamera berätta om hur han greps av polis förra julen och behandlades mot alla regler. Filmen blev en arton minuter lång attack mot polisen, med många ledande frågor.

Polisen var på plats och säger i anslutning till mötet som gick i ”De kränktas kör”
– Synd att inte fler unga är här på mötet, det är inte lätt att diskutera med en film. Visst, det begås misstag av poliser. Men i det stora hela gör vi ett bra jobb. Det läggs ner enorm energi på mångfaldsfrågor och attityder.

Inlägg efter inlägg i debatten efter filmen med Ali gav dock en annan bild. Mest drastisk var en ung man som hävdade att han kunde räkna upp hundratals fall av polis­övergrepp mot unga i sin bekantskapskrets.

Om dessa kränkta personer gav fan i att utmärka sig med diverse små ”busstreck” som personrån, misshandel, stenkastning och annat våld mot blåljuspersonal när de försöker göra sitt jobb skulle problemet vara löst.

Sydsvenskan – Unga vittnade om kränkningar

Annonser