För fjärde kvällen i rad dikterade våldsamma ungdomar villkoren på Herrgården. Bränder, stenkastning, glaskrossning så ser vardagen ut för räddningstjänsten i Malmö. Nu stoppar brandkåren vissa utryckningar, ett unikt beslut.
– Brandmännen ska inte behöva riskera att få stenar i huvudet, säger Andreas Konstantinides (S), ordförande i Rosengårds stadsdelsförvaltning

I månader har räddningstjänsten mötts av stenar, flaskor och hot när de ryckt ut till bränder i soprum, containrar och papperskorgar på Herrgården. Nu har räddningstjänsten satt stopp för utryckning till sådana småbränder.

Just nu håller politiker och annan personal på att identifiera de ungdomar som håller på med det här. När vi identifierat en skyldig kommer vi att ha en diskussion med familjen. Det är inte säkert de känner till vad deras barn sysslar med.

Orsaken till bränderna har räddningstjänsten, polisen och politikerna diskuterat och vad de kommit fram till är det gamla vanliga att faktorer som trångboddhet, usel bostadsstandard och bristfällig sophantering spelar in och gör dessa ungdomar till ligister.

Dags att ta i med hårdhandskarna, dialog och samtal har ju inte hjälpt innan att få stopp på dessa ligisters framfart.

KvP – Utryckningar till Rosengård stoppas
Sydsvenskan – Nya oroligheter i Rosengård
SvD – Utryckningar till Rosengård stoppas

Annonser