Det råder full moralpanik kring Sverigedemokraterna. Tonläget är högt och anklagelserna haglar, men kärnfrågorna förblir obesvarade: Varför överväger så pass många svenskar att rösta på SD? Och vad skulle det i så fall betyda för politiken framöver?

sd-mot-riksdagen

Dagens debattör i Aftonbladet angående Sverigedemokraterna är Markus Uvell och tituleras opinions­analyschef på Svenskt näringsliv.

Han drar följande slutsats:
Parallellen med Danmark är uppenbar. Ett populistiskt parti lyckades etablera sig som en av de starkaste politiska aktörerna. Att brännmärka Dansk folkeparti som rasister fungerade inte. Det är svårt att se att motsvarande taktik skulle fungera i Sverige.

I stället är det dags att ta väljarna på allvar, även de som överväger att rösta på SD. Många av de problem SD-sympatisörerna ser är verkliga. Det är slutsatserna om orsaker och lösningar som är fel. Det är den debatten som måste tas. Om varför stoppad invandring inte är lösningen, att det finns bättre sätt. Men då måste politikerna först våga ta debatten om de problem väljarna ser. Den nuvarande moralpaniken riskerar att bli just det som tar SD in i riksdagen 2010.

Jag ser fram emot att de sk massinvandrings vänliga partierna tar debatten.

Aftonbladet – Moralpanik kan ta SD till riksdagen

Det finns möjlighet att rösta i anslutning till artikeln om Sd kommer in i riksdagen 2010.

Annonser