Integrering har varit ett av dagens stora diskussionsämne på Arbeiderpartiets landsmöte och det låg också i fokus när vice ordförande Helga Pedersen gick upp i talarstolen för att inleda partiets nya program när det gäller integrationsfrågor. Den siste månaden har centrala politiker från Arbeiderpartiet gått ut och varslat om en strängare linje i invandrings- och integreringspolitiken. Enligt Helga Pedersen skall partiets invandringspolitik vara sträng, men rättvis. Vi säger nej till illegala invandrare, men ja till flera kvotflyktingar.

Några punkter som hon nämnde:

** Ytringsfriheten i Norge gjelder absolutt alle.
** Likestillling er en grunnleggende verdi. Kvinner og menn er like mye verdt, og skal ha samme muligheter i det norske samfunnet.
** Det er ikke akseptabelt å begrense andre menneskers frihet.

Hon annonserade att regeringen har beslutat att skärpa kraven på norsk undervisningen för invandrare och asylsökande.
– Jeg er glad for å meddele at Regjeringen denne uken har gått inn for at dagens rett og plikt til norskopplæring skal fordobles, fra 300 til 600 timer, sier Pedersen
– Vi foreslår også at det innføres obligatoriske prøver i norsk for de som gjennomfører denne opplæringen, sier hun.

Detta kommer att gälla för för flyktningar, asylsökande och folk som söker familjeförening. Arbetskraftsinvandrare får rätt till undervisnngen men har inget tvång till att genomföra den.

Detta förslag möts med skeptis från FRP
– Per Sandberg som är vice ordförande i FRP säger att det bara är ett fåtal som fullföljer norskundervisningen eftersom det inga sanktioner finns att tillgå för de som hoppar av. FRP vill se ett språktest kopplat till uppehållstillståndet för att få lite verkan i förslaget.

– Problemet er at de aller fleste hopper av språkkurset – hva skal man gjøre med dem? De blir her, for man har ikke mulighet til å gjøre noe med dem. Derfor må det innføres for eksempel økonomiske seksjoner, sier han.

– Norskundervisningen verkar vara ungefär som SFI är hos oss, en stor katastrof. Att kunna språket är A och O för att kunna bli en del av det nya landet samt kunna knyta nya sociala kontakter.

Arbeiderpartiet har nog tittat på effekterna på folkpartiets utspel för något val sedan när de gick på val på krav om språktester men i slutändan blev det ingenting av dessa krav. Röstfiske kallas det för.

Aftenposten – Skjerper norsk-kravene
VG – Dobler norskopplæringen for innvandrere
SvD – Språktester för invandrare i Norge
Sydsvenskan – Norge inför språkprov för invandrare

Annonser