brander-i-sodertaljeNästan 300 bränder i multikulturella Södertälje och 67 klassas som mordbränder är facit för Södertälje under de senaste tolv månaderna. Ytterst få klaras upp.

En pensionerad brandutredare säger att de sk ”spontanbränderna” är svåra att utreda och bakom dessa bränder är det ofta ungdomar som står bakom. Finns motiv och en bakgrundshistoria till bränderna kan det bli lättare att utreda branden och på så sätt kunna hitta en eventuell pyroman.

Samma brandutredare säger om matbutiksbränderna i Södertälje:

– Det handlar inte om typiska ungdomsbrott och det är heller ingen konkurrenshistoria. Det har skett att pizzerior antänts av konkurrenter men inte stora livsmedelsbutiker. I det här fallet är det något annat, men det är bara min egen uppfattning men vill inte gå djupare in på vad han tror.

Den store förnekaren och tillika kriminologiprofessor Jerzy Sarneckis teori om butiksbränderna i Södertälje skall alla med papperstidning få ta del av.

– Antagligen är det samma gamla floskler som kommer från Jerzy, utanförskap, socio-ekonomiska problem, föräldrar som inte kan svenska, arbetslöshet, trångbodhet, diskriminering osv osv. Det finns aldrig något egenansvar för sin situation utan alltid någon annans fel.

– Södertälje och Malmö/Rosengård tävlar om vilken som skall titulera sig ”Nya Beirut”. Med politiker utan ryggrad, med en journalistkår som hellre bedriver en häxjakt på polisen istället för att skriva om problemen i samhället så lär detta inbördeskrig forsätta med bränder och annan laglöshet.

LT – Här har det brunnit i Södertälje senaste året

Annonser