De tre senaste åren har drygt 3000 flyktingar fått uppehållstillstånd i Södertälje. Under samma tidsperiod inkom lika många asylansökningar.
– Det är väldigt många under kort tid. Det är svårt för en liten svensk stad som Södertälje att ta hand om så många och det blir en tuff situation för dem som kommer hit, sade Anders Lago (S)

– Det är dags för oss att säga stopp, det är fullt. Vi kan inte ta emot fler flyktingar, utan vill ta hand om de vi har i stället, sade Anders Lago. Det här är ett stort problem och med den nuvarande flyktingpolitiken har vi ingen möjlighet att säga nej.

För att vända trenden med att Södetälje får ta emot så många asylturister har han inbjudit fem journalisterna som skriver för etablerade dagstidningar i Jordanien, Israel, Egypten, Storbritannien och Libanon. De är inbjudna av UD för att få en inblick i flyktingars situation i Sverige. Ett stopp på tredagarsprogrammet var dagens Södertäljebesök.

– Tänk att Lago har vänt kappan efter vinden på bara några få månader. Han såg inga problem i att svenskar med höga inkomster flyttade till grannkommunerna för kommunen fick ”högvinster” som flyttade in ist från tredje världen.
LT med läsarkommentarer

Annonser