Malmös socialdemokratiska kommualråd Ilmar Reepalu vill stoppa Sveriges tennismatch mot Israel. Orsak: Israels invasion av Gaza, som kostade över 400 palestinska barn livet.

Reepalu har varit pådrivande att Malmö ska bli en attraktiv evenemangsstad med sina nya arenor. Malmö ska arrangera handbolls-VM 2011 och ishockey-VM 2013. Kommunen ansökte också tidigt om att få stå värd för DC-matchen mot Israel. Men nu har kriget i Gaza fått Reepalu på andra tankar.

”– Nu har vi tagit på oss det här arrangemanget. Men om Malmö kommun hade kunnat välja i dag, efter kriget i Gaza, så hade det bästa varit att matchen inte spelats i Malmö.”

Reepalu är rädd för att stöta sig med valboskapen i Malmö eftersom en stor del av Malmös befolkning kommer från Mellanöstern. Många har släktingar i Gaza som råkat illa ut. De känner sig frustrerade och arga på Israels ockupation.

– Nu undrar man hur många en ”stor del” är av befolkningen 100 – 150 000 invånare? Det innebär att vi snart har krav på en egen stat i staten från Palestinerina i Malmö. Utvecklingen mot totalt sönderfall av landet förtsätter i oförminskad styrka.

– Detta ställningstagande är ren och skär populism av Reepalu för att vinna röster till kommande val. Han vill stryka valboskapen medhårs. Av tradition skall kommunen stå som värd för bortalaget vid en middag, då har Reepalu hoppat av och skickar någon av sin undersåtar att representera partiet och kommunen.

Sydsvenskan

Annonser