Finlands migrationsminister Astrid Thors är oroad över att vulgärpropaganda på nätet ibland styr diskussionen om utlänningspolitiken, till och med i riksdagen. Ett exempel hon nämner är de uppblåsta siffrorna kring familjeåterföreningar som har valsat omkring på nätet.

Under riksdagsdebatten var det många ledamöter som upprördes över att antalet ensamma minderåriga asylsökande hade ökat kraftigt. Thors säger att man nu måste överväga att mer systematiskt börja ålderstesta dem som utger sig för att vara minderåriga men som man misstänker att inte är det.

– Det kunde ha en preventiv effekt.

– Orsakerna till ökningen ser Thors inte bara i det fortsatt oroliga läget i Irak, Afghanistan och Somalia utan också närmare oss.
– Det är klart att Sveriges skärpta inställning till irakierna och Norges annonsering om ändrade lagar för minderåriga asylsökande påverkar.

Fakta invandring/asyl Finland:
– I fjol kom 706 (2007 kom 96) ensamma minderåriga barn som asylsökande.
– I fjol behandlades 1 995 asylansökningar (2007 kom 1 928). 89 personer fick asyl och 696 andra fick stanna av humanitära skäl, skyddsbehov eller tillfälligt.
– 1 011 ansökningar avslogs. Av dem 500 på grund av Dublinavtalet (som säger ett en asylansökan ska behandlas i det EU-land dit den sökande först anländer), 189 för att de var uppenbart ogrundade och 84 för att de kom från ett tryggt land.
– I fjol behandlades 228 ensamma minderårigas asylansökningar (2007: 165). 157 fick stanna, men bara 3 fick asyl.
– I fjol sökte 22 904 uppe-hållstillstånd (för t.ex. studier och arbete, men inte asyl) (2007: 20 371). De största grupperna: Ryssland (5 325), Kina (1 752), Indien (1 599).

– Vad Finland har på ett år är väl ungefär vad vi har på några månader här.
– Jag ser bland annat att mitt blogginlägg om ”Familjen Hassan” besöks av många finländare. Klart de vill se vad som väntar sig med en ökad invandring av främst somalier, irakier och afganer.
En av de sista kommentarerna i min bloggpost om familjen Hassan:

”Hejsan. Det är värkligen bra att se ni där i Sverige är så rika. Kan vi skicka över till er vårt Invandringsminister till en liten skolningsrund? Honn vill ha multikulturalism här i Finland och hon sade at Rinkeby är en multikulturell idealby i går kväll i tv, så att hon kan sättas där.”

– Bättre vi chartrar en Finlandsfärja här och skickar över inte högvinster från Afrikas horn, Irak och Afganistan till er i Finland, de kan väl inkvarteras i närheten av er invandrarminister. Vi kan lämna garanti på att de är helt ointegrerbara också.

Hufvudstadsbladet

Annonser