Mahmod 16 eller 18 år

Mahmod 16 eller 18 år

Igår på Svt- Västnytt kunde man höra en snyftare om stackars Mahmod som blivt 2 år äldre i Migrationsverkets utredning. Migrationsverket litar inte på hans id handlingar.

– Noterbart är att Mahmod inte pratar svenska i intervjun efter drygt 1 år i Sverige.

För drygt ett år sedan kom Mahmod från Afghanistan till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Hans identitetshandlingar visade att han var sexton år, men migrationsverket trodde inte på honom utan skrev upp hans ålder till 18. Ett beslut som resulterat i att Mahmod nu måste återvända till det land han flytt från.

Det handlar om Mamoud som förra året kom till Sverige som ensamt flyktingbarn. Han lämnade ett Afghanistan i kaos efter att hans pappa blivit mördad och hans mamma och syster flytt till Iran.

– Mamoud mår nog bättre av att vara nära sin mamma och ta hand om henne eller är det meningen att efter beviljat PUT att mamma och syster ska återförenas i Sverige, självklart på skattebetalarnas bekostnad.

Med hjälp av flyktingsmugglare lyckades Mamoud ta sig till Sverige för att slutligen hamna i Värmland. Men tanken om ett bra liv slogs snart i spillror när Mahmoud tillsammans med sin dåvarande godeman kom till Sagåsen i Göteborg för att i en asylutredning utgick migrationsverket från att Mahmoud ljög om att han var 16 år, trots att han hade id-handlingar som bekräftade hans ålder.

– Det finns ingen fungerande folkbokföring i Afganistan.

Eftersom handläggaren inte trodde på Mamoud och dessutom inte heller ansåg att hans id-handlingar var äkta så skrev Migrationsverket alltså upp Mahmoud ålder till 18 år vilket innebar att Mahmoud inte längre betraktades som ett barn – utan som en vuxen man redo att stå på egna ben och därmed få klara sig själv i ett främmande land.

Det är inte ovanligt att Migrationsverket skriver upp åldrar på ensamkommande flyktingbarn. Under 2008 genomfördes asylutredningar av 300 barn hos migrationsverket på Sagåsen i Göteborg, av dom fick 45 barn sin ålder uppskriven från barn till vuxen.

SvT Västnytt – Bedömd som vuxen och ska utvisas
Se inslaget på SvT Play

Annonser