Södertälje kommun och Manpower bildar ett gemensamägt bolag för att snabbare få ut flyktingar och långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden. Södertäljes kommunalråd Anders Lago (s) förklarar det unika samarbetet med att arbetsförmedlingen och staten gör alldeles för lite.

– Under de senaste åren har arbetsförmedlingen bara fått ut 6 procent av alla inskrivna flyktingar på arbetsmarknaden. Det gör mig bedrövad med tanke på att våra flyktingar i Södertälje är unga, välutbildade och starka säger Anders Lago

– Under de senaste åren har landet haft en högkonjunktur och endast 6 % av dessa högvinster till ingenjörer, läkare och andra akademiker från tredje världen har lyckats få jobb och det beror väl antagligen på att deras kompetens inte är efterfrågad på ”marknaden”.

När de flesta från Irak slänger sina idhandlingar när de kommer hit är det svårt att verifiera vad man kan, eftersom man inte vet vad man heter osv.

Södertälje kommun som ”blomstrar ekonomiskt” ska anställa 300 av dessa flyktingar, vad de ska göra framgår inte av DN artikeln.

En av Lagos ”högvinster” skall utvisas han var så företagsam att han våldtog en kvinna på Ålandskryssning.

28-åringen nekade till våldtäkten, han uppgav att han varit berusad och att han inte mindes något. Men de blod- och urinprov som togs av polisen visade att han inte hade druckit någon alkohol och vid den tekniska utredningen påträffades mannens sperma i kvinnans underliv.

LT – 28-åring utvisas efter våldtäkt på kryssning

DN

Annonser