I Göteborgs Posten kan man läsa om den trångbodda familjen från Afganistan/Pakistan. Sedan snart sju veckor bor en sjuk och förtvivlad mamma och sex barn på 20 kvadratmeter. Ingenstans i G-P artikeln kan man läsa om vilken sjukdom den här adelsdamen lider av mer än hon är sjuk.

– Hon är iaf inte sjukare än att hon har kläckt ut 6 ungar. Verkar som den sista kläcktes ut i Pakistan för några år sedan medan hennes man var försvunnen.

Kvinnan kommer ursprungligen från Afghanistan och har bott i Sverige i 14 år. När hon först kom till Göteborg arbetade hon ett år på McDonalds och gick på undervisning i svenska. Maken och hon bodde i en lägenhet på Hisingen och under denna period födde hon de fem äldsta barnen. Hennes problem började efter en tvåårig vistelse i Pakistan 2005-2007 där de träffade släktingar. Hennes man försvann under oklara omständigheter och hon vet fortfarande inte var han är. Hon trodde att det skulle vara bättre för barnen om de återvände till Sverige. För ett drygt år sedan kom de tillbaka till Göteborg och sedan dess har familjen alltså bott på sex olika ställen.

– Kvinnan betalar 4 200 kronor varje månad för rummet. Hon har inte socialbidrag utan betalar hyran från barn- och underhållsbidragen. Hela familjen är svenska medborgare.

– Enligt socialbidragsnormerna som publicerades i G-P i samband med en artikelserie om Somalierna och deras situation i Göteborg, har en ensamstående med 6 barn 26 560 kr i månaden i olika skattefinansierade bidrag. Om man räknar på summorna hon erhåller i barn- och underhållsbidrag får hon 16300 kr skattefritt/månaden samt att socialen säkert bistår med kontanter till extra ordinära utgifter såsom kläder, telefon tv-licens mm mm. Hon har över 12 000 kr över när hyran på 4 200 kr är betald.

bidrag

– Jag tror inte denna adelsdam lever på barnbidrag samt underhållsbidrag enbart.

Så här ser det ut med lediga bostäder i Göteborg idag:
lediga-bostader

Enligt normerna skall denna familj ha minst 110 kvm att röra sig på.

G-P

Annonser