Stölder i äldres hem ökar stort och hos polisen i Stockholm, Halland, Västra Götaland, Skåne, Småland har högarna med anmälningar vuxit. Vågor av åldringsbrott har svept över landet under 2008. Utmärkande för stölderna är att de pågår intensivt under en period, varpå de upphör men sedan startar i en annan del av landet.

Hos Alingsåspolisen har man långt över 100 fall av grova stölder att utreda begångna från Ystad i söder till Luleå i norr. En utredning som fortfarande växer.

– Vi har kunnat koppla ihop anmälningarna till en liga på nio personer. Två rumäner sitter häktade, övriga är efterlysta, säger Klas Persson vid Alingsåspolisen.

– På SvDs nätplats kan man läsa om den 80 -åriga kvinnan som springer i strumplästen utmed Skarpnäcks allé i södra Stockholm en gråmulen dag i december. Hon jagar en annan betydligt yngre kvinna. Hon ropar på hjälp och skriker: ”Polis, ta fast henne!”. Flera personer bevittnar den gamla kvinnans jakt. Ingen ingriper.

– Den kvinnliga tjuven kom undan med en stor summa pengar som hon stal hemma hos 80-åringen. Ett sexsiffrigt belopp, sparade medel hon tagit ut inför ett julfirande som skulle innehålla en resa för familjen. En tragedi för 80-åringen.

Den 80-åriga kvinnan i Skarpnäck öppnade dörren till sin lägenhet när tjuven förklarade att hon skulle köpa en annan lägenhet i huset och ville se hur det såg ut.
– Det fanns en lägenhet till salu. Ofta utnyttjar tjuvarna en naturlig koppling. De är skickliga bedragare, uppträder trevligt och är vänliga. Och idéerna om hur de ska lyckas ta sig in till de gamla är outsinliga, säger Lars-Ove Burlin.

Den bestulna kvinnan är förkrossad. Söderortspolisen har haft en fortlöpande kontakt med henne. Tjuven är dock på fri fot.

– Den 80-åriga kvinnan har beslutat att flytta från Stockholm. Hon vill inte vara kvar här.

Dags att omvärdera ”svenskheten” att inte vara så godtrogen, tyvärr är det vanligt att man tror gott om alla men det är dags att omvärdera denna svenskhet. I takt med att svenskarna skall bytas ut mot allsköns bråte från jordens alla hörn måste vi börja tänka om i vårt sätt att se på vår tillvaro.

SvD

Annonser