– Vid årsskiftet firade Nykvarn sitt 10-års jubileum som egen kommun. Tidigare ingick Nykvarn som en del i Södertälje kommun.

– I mitten på 1990-talet sattes processen igång av ett antal uppretade Nykvarnsbor, de märkte av en minskad satsning på orten. Många tjänster flyttades till Södertälje och det började reta befolkningen att det togs beslut om Nykvarn av folk som aldrig hade satt sin fot där.

– Med en folkomröstning i ryggen som visade på att 77,2 % av de röstande var för en delning kunde inte det socialdemokratiske inrikesministern Jörgen Andersson stå emot folkomröstningen som hade visat så kraftigt vad Nykvarnsborna ville.

Med facit i hand erkänner Märtha Dahlberg (s) som var en av av de som var mest emot en delning och bildandet av egen kommun att det var ett beslut tagit rätt i tiden.

Men Märtha har ändrat inställning.

– Jag önskar inte att vi blev en del av Södertälje igen, för det finns så väldigt mycket positivt med att vara sin egen och att kunna vara med och påverka och se en ung kommun med alla möjligheter.

– Jadu Märta det är nog många som inte vill vara en del av multikulturens högborg med allt vad det innebär i våldsbrott, stenkastning, anlagda bränder, fyrverkeri beskjutningar, våldtäkter mm. Nykvarn är nog en tryggare kommun för sina medborgare än dito känner i Södertälje.
LT
LT– Nykvarns 10-års kalas

Annonser