Mia och Mats vågade inte lämna huset på nyårsnatten trots att de var bortbjudna. Men det var inte första gången som familjen på Prosten Linders väg blev attackerad av ungdomar som kastar in fyrverkeripjäser.

– Jag hade funderat på att klä in balkongen med hönsnät i år, för jag vet ju hur det brukar bli. Men man vill ju inte att hemmet ska kännas som ett fängelse, säger Mats.
– En hagelbrakare laddat med grovt salt hade varit att föredra på balkongen.

Läghetsinnehavarna känner sig ganska säkra på vilka det är som utfört dåden. Och att det inte är några olycks­händelser är de också över­tygade om.
– Det är bara vi i området som säger ifrån när ung­domarna spelar boll mot husen eller kastar snöbollar på rutorna. Det är klart att de vet vilka vi är, säger Mia. Det känns hopplöst när till och med polisen säger att de förmodligen inte kommer att få fast dem som gjort det. De ville inte ens komma ut och titta på hur det såg ut.

– Södertäljes poliskår är bekant med problemet, men tycker inte att det är något utbrett fenomen.
– Visst händer det, och visst är det ett stort problem för de som drabbas. Men jag skulle inte säga att det händer speciellt många, säger Joakim Svensson, stations­befäl på Södertäljepolisen.

– Brinner det, eller det har skett något större åker vi ut till platsen, men vi har inte möjligheter att åka ut varje gång något sånt här händer, säger Joakim Svensson. En vanlig polisanmälan kan tas via telefon.

Händer de att attentatsmännen åker fast någon gång?
– Det händer, men det är inte vanligt. Det skulle vara om någon erkänner, eller vi har ett väldigt tydligt ögonvittne.

– Någon från Södertälje kanske kan delge bloggens läsare om Mats och Mia bor i ett kulturberikat område.

LT med läsarkommetarer

Annonser