Ahmad Hamad en irakier som kom till Sverige med svensk medborgarskap sitter fängslad av amerikanerna i Irak och enligt media uppgifter skall han sitta på det beryktade Camp Cropperfängelset inte långt från Bagdads flygplats. Det var på den USA-basen Saddam Hussein hölls fången.

– Familjen kom hit år 2000 och är svenska medborgare. Men eftersom det är svårt att få arbete i Sverige, särskilt om man inte kan språket så bra åkte Ahmad som är 40 år i början på maj till Ramadi som ligger elva mil från Bagdad. Ahmad är född och uppvuxen i Ramadi där familjen har ett litet hus. Tanken var att han skulle försöka få igång en byggnadsfirma.

I dag sitter hustrun Susin och de sju barnen i en lägenhet med få möbler och madrasser utspridda på golven.
– Vi sålde nästan allt vi hade, berättar Susin Khamis via tolk. Meningen var att resten av familjen snart skulle resa. Min man skulle sälja huset för att få startkapital till en byggfirma.

– När man läser den här intervjun kan man läsa att trots skattefinansierad SFI ett antal år kan inte kärringen prata svenska utan måste ha tolk.
– Vi kan ju inte hålla på att ta in massa folk i landet som inte vill lära sig svenska.

Finns en videointervju på Norrköpings tidning att se på, självklart med tolk.

Tydligen har han gripits den på natten den 8 maj, slog enligt de uppgifter som familjen fått militären till. Cirka 50 soldater omringade bostaden, en helikopter snurrade över hustaket. Ahmad Hamad bojades och en ögonbindel sattes på.

– Jag tror inte en sådan här militär operation iscensatt (om det är sant) om det inte finns någon substans till ett gripande. Den gripne mannen har dubbla medborgarskap och det kan vara försvårande och betyder troligtvis att irakiska myndigheterna betraktar han som irakiskt medborgare (mycket falska, stula svenska pass i omlopp). Ett svenskt pass är nog inte värt speciellt mycket.
– Utriksdepartementet avråder folk att åka till Irak och att Sveriges konsulära roll och möjligheten att agera där, är mycket begränsad.

– Jag får känslan att något inte stämmer i den här storyn.
Norrköpings Tidningar UD bekräftar svensk fånge

Även denna blogg är inne på samma sak att något inte stämmer i den här storyn.

Annonser