Svenska Dagbladets Per Gudmundson skriver en mycket bra ledare daterad 26 december 2008.

– Det vore förstås enkelt om världens bråkmakare betedde sig som förståsigpåarna tror att de gör. Men det fungerar tvärtom. Bråkmakarna utnyttjar förståsigpåarnas naivitet.
– Ta det här med upploppen i våra förorter, till exempel. Här har vi en rådande förklaringsmodell som går ut på att elitens förtryck skapar fattigdom, som leder till ett folkligt missnöje, som tar sig våldsamt uttryck.

– Hela etablisemanget och dess lakejer skyller alltid på socio – ekonomiska faktorer, aldrig får man höra att individen har ett eget ansvar för sina handlingar, i detta fallet för stenkastningar, bilbränder, brandbomber mot polisen mm. Det är ett väldigt ”gullande” med dessa ligister på landets tidningsredaktioner, aldrig läser man en artikel som är kritisk mot dessa hulliganer, antifacister och andra våldsverkare. När dessa aktivister kommer till tals i tidningen ställs aldrig någon följdfråga till dessa kriminela handlingar och jag tolkar det som att landets journalister tycker detta våldsamma beteende är okey.

Senaste flugan när det gäller kravaller är solidaritet. I Expressen i tisdags motiverade en av de ligister som startat upplopp i Tensta sig: ”Vi vill visa vårt stöd till Rosengård”. Jag skrev i en tidigare bloggpost om just Expressen och dess journalistik.

– Tidningarnas Telegrambyrå kablade i tisdags ut att en ungdomsledare i Tensta sa att ”det här bara är början på en ny trend”. Det som har hänt i Grekland har gett inspiration till unga människor)* i det här landet”.

– )*Läs våldsvänstern med dess stenkastande stödtrupper i olika falanger

– Här legitimeras upploppen genom TT/media för det ger inspiration till unga människor. Finns det inte en enda politiker som kan sätta ner foten och säga att nu får det vara nog.
– Vad gör stadsministern? Vore det inte lämpligt med någon form av uttalande/fördömande av upploppen från hans sida snart.

SR Ekot har en artikel där Muhammad Al-Said som är 14 år och bor i Tensta tror att det är ungdomar med problem som bråkar.
”– De kanske har varit inblandade i bråk mycket i livet och har varit helt enkelt misslyckade och aldrig fått jobb och gått i skola och varit som de vanliga, de lugna.”

– Än så länge har vi inte barnarbetare i landet och i vanlig anda är det alltid någon annans fel att det blir som det blir.

– Självklart hittar reportern en som bott i Tensta sedan 2003 tycker det som hänt är förfärligt och vill att ungdomarna som bråkar ska få mer stöd från samhället.
– De ungdomarna behöver hjälp, faktiskt.
Vad för slags hjälp?
– Kommunen måste bry sig om ungdomarna. De måste kanske få jobb eller någonting som de kan göra istället.

– Var är föräldrarna till dessa våldsverkare?

En våt dröm för den autonoma vänstern.

En våt dröm för den autonoma vänstern.

Händelserna i Rosengård visar att det uppenbarligen finns de som drömmer om kravaller i Sverige av samma omfattning som de i Grekland, Frankrike och Danmark: Den autonoma vänstern. Dessa unga människor ser våld som en legitim protest mot vad de anser är ett auktoritärt samhälle.

Corren Ledare den 20 december 2008 med rubriken ”Allah bevare oss från de autonoma”

– Även polisen måste ta dessa sk pojkstreck på allvar, när polisen bagatelliserar ett mordförsök är det något som är galet i samhället. Detta sänder ut fel signaler att det accepteras av polisen och rättsvårdande myndigheter.
– Samhället måste tydligare markera vad som är rätt och fel eftersom föräldrarna till dessa våldsverkare inte lyckas med det. Man måste ta konsekvenserna av sitt egna handlande.

SvD Ledare den 26 december 2008

Annonser