I stadsdelen Hovsjö (ca 5000 inv) i Södertälje kommun har Arbetsmiljöverket lagt ett vite på två miljoner kronor. AMV kräver att socialkontoret stängs och flyttas till säkrare plats.

– Vi kräver att kommunen skaffar nya lokaler för att förebygga att personalen inte utsätts för så stora risker. Vår bedömning är att det inte räcker med de åtgärder som vidtagits. Det här är livsfarliga grejer som händer, säger Håkan Edén, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.

Anledningen till detta är att personalen på barn- och ungdomsenheten i Hovsjö utsätts för hot, våld och trakasserier. I somras hotades en socialsekreterare till livet av en anhörig till en minderårig som skulle omhändertas. Då kopplades Arbetsmiljöverket in, och sedan dess har socialsekreterarna inte fått röra sig ensamma i centrum, inte göra hembesök och inte gå till och från bussen i Hovsjö.

– Skyddsombudet/buden har dokumenterat hot och våld mot personalen sedan 2005.

– Något som SvD ”glömmer” i sin rapportering är att personalen utsätts för trakaserier av ”ungdomsgäng”, dessa står bakom de flesta av hoten, våldet mm. mot personalen, de är ofta anhöriga och kompisar till omhändertagna barn och ungdomar. Men vissa är så unga som tio år, andra 25 år. Personalen får sina bilar rispade, verbala hot och okvädningsord riktade mot sig. Väktare eskorterar personalen till sina bilar och tillåts inte gå ensamma i centrum. I entren till socialkontoret finns två väktare från Securitas till en kostnad på drygt 25 000 kr i veckan.

– Kommunens personal blir berikade av det ”multikulturella smörgåsbordets” olika våldsinslag såsom hot, våld ,verbara trakasserier, bilar blir förstörda mm.

SvT har en artikel daterad till 12 oktober med rubriken ”Närpolisen ska lösa problemen i Hovsjö

Det ligger en doft av bränt i luften när man kommer till Hovsjö centrum. Men det är inte Hovsjögrillen som osar. I Hovsjö bränner man bilar. Inget annat område i Sverige har så många bilbränder som Hovsjö.

Svd
Länstidningen med över 100 talet kommentarer från mestadels Södertäljebor.

Den 30 oktober har Länstidningen en intervju med Anders Lago (s) och han säger då att ”Vi är på väg att vända trenden” med de kriminella ungdomsgängen.

Tack Thom för tipset!!

Annonser