Idag presenteras DN/Synovates väljarundersökning som gjorts per telefon mellan 29 september – 16 oktober. 2.954 personer var med i telefonundersökningen och andelen osäkra uppgick till 19,1 procent
Frågan som ställdes var: ”- Om det var val till riksdagen idag, vilket parti skulle du då rösta på?”

Socialdemokraterna tappar 3,2% av sympatisörerna till främst moderaterna. Detta är nog en följd av veleriet med att regeringsunderlaget vänsterpartiet blev utmobbade av S och Mp. S och Mp har 48,1% av väljarstödet och skulle vara beroende av (v) stöd i en ev regering 2010 om detta skulle vara valresultatet.
– En röst på S är även en röst på Mp och detta samarbete gillas nog inte av alla S väljare och sympatisörer. Mp har trots allt gjort upp med de borgerliga i några frågor som inte går i god jord av stödtrupperna i LO-borgen.

Centerpartiet går upp med 0,9% och vänsterpartiet får även de plussiffror med 0,8%. Sd tappar lite stöd med -0,6% till 3,4.

Miljöpartiet styr gärna med de borgerliga annars i olika kommuner i landet, TT har gjort en undersökning och Mp är med och styr i 52 kommuner totalt. Av dem styrs 24 tillsammans med socialdemokraterna och vänsterpartiet, 22 med borgerliga partier och 6 med flera partier från båda blocken.

Tydligen är folkpartiet en tänkt regeringsbildare ist för vänsterpartiet. Miljöpartiets båda språkrör kan tänka sig att fp bildar regeringsunderlag med s och mp.
Majoren + Maria och Peter + Mona = sant år 2010
Aftonbladet
DN
Sydsvenskan

Annonser