Efter söndagens partiledardebatt i Agenda i Svt och statsministerns sanning (”groda”) som kom ur munnen på han i debatt med vänsterpartiets Lars Ohly väljer han att gå till attack mot socialdemokraterna och deras påstående att socialbidragskostnaderna ökar pga av att folk inte har råd att vara med i a-kassan och tvingas gå på socialbidrag när de blir arbetslösa.

– Bloggen har tagit fram och redovisat kostnaderna för ett flertal kommuner i landet (finns under kategori statistik på bloggen) och denna statistik har visat att utrikesfödda/flyktingar har fått 62% av landets totala socialbidrag för 2007, färskare statistik finns ej att tillgå offentligt ännu.

– Den statistik som finns för 2008 (ej offentlig) visar på att att socialbidragskostnaderna (inkl introduktionsersättningen) för flyktingar som fått uppehållstillstånd har ökat med tolv procent det första halvåret 2008.

– Jag personligen tror inte någon med ett jobb går ur a-kassan om man ligger risigt till turordningsmässigt på företaget man jobbar vid. De individer som har gått ur a-kassan är trotjänare som har många tjänsteår och som känner sig säkra på sin anställning.

– Man behöver inte vara statsminister för att räkna ut att om man tar in flera individer som lever på socialbidrag i landet än vad som skaffar sig egenförsörjning gör att socialbidragskostnaderna för denna grupp ökar.
– Om denna grupp har svårt att få jobb i en högkonjunktur då kan man undra hur utrikesfödda/flyktingar ska få jobb i den annalkande lågkonjunkturen som står för dörren.

Sveriges Radio

Annonser