Nu har Jan Helin, ansvarig utgivare på Aftonbladet sagt sitt och föga förvånade så väljer han att behålla bilderna på sexförbrytarna/pedofilerna på väggen i sitt arbetsrum. Aftonbladet eller rättarre sagt svensk media väljer att skydda dessa återfallsförbrytare i sexbrott. Det är inte bara Aftonbladet som har tillgång till denna information om återkommande sexförbrytare utan varrenda tidningsredaktion sitter inne med denna information som ”vanliga” medborgare inte får ta del av.

– De här männen kommer att fortsätta begå sexuella överegrepp så fort de släpps ut och i mitt tycke så borde allmänheten skyddas från dessa monster.
– Tar den ansvarige för en av landets största tidningar ansvaret när någon av dessa ”8 män” släpps ut och fortsätter sin brottsliga bana med ännu ett offer, berättar du för den våldtagnas familj att du visste men valde att skydda våldtäktsmannen/pedofilen?

Från hans blogg:

På väggen i arbetsrummet hänger åtta mycket obehagliga porträtt. Åtta män som just nu tillhör Sveriges mest notoriska sexualbrottslingar. Ett hundratal kvinnor, flickor och pojkar har fallit offer för dessa män.Någon av dem skulle mycket väl kunna bli gärningsmannen bakom nästa Engla-fall.
– Bilderna på min vägg är resultatet av en granskning vi gjort för att komma vidare i berättelsen som skakade Sverige våras – tioåriga Englas öde och död.

Aftonbladet tog upp i veckan att svensk sekretesslag förbjuder myndigheterna att berätta om dessa pedofiler/våldtäktsmän för medborgarna i landet. Den lagen gäller inte Aftonbladet eller andra medier heller eftersom media ingen myndighet är.

-Landets samlade journalistkår agerar iaf som en ”överförmyndare” för medborgarrna och väljer att skydda sexförbrytare mm.

”- Vi kan berätta det vi vet om dessa män.”
– Men gör det då ist för att gotta dig i bilderna på väggen i ditt tjänsterum på redaktionen.

Men svenska medier har en lång tradition av att inte berätta vem som gjort vad. Det skiljer oss från många andra länders medier. I de flesta europeiska länder och i USA har man synen att den som begår brott förverkat sin rätt till integritet och självklart gjort sig till föremål för allmänintresset.
Av svenska publicister avfärdas regelmässigt brottslingars identitet som utan allmänintresse.
I klarspråk: Ditt intresse är inte okej. Än mindre din nyfikenhet. Det är fult att vilja veta vilka de åtta sexbrottslingarna som ständigt återfaller i nya brott är. Det är fint att anonymisera och distansera.
För mig är det en svårbegriplig hållning med en klar effekt.
I Sverige råder en mycket oklar uppfattning om vad allmänintresse är.

Jan Helin sitter inne med sådana uppgifter att en man som dömts sex gånger för grova sexuella övergrepp mot barn och nu av sin kommun placerats i ett boende 200 meter från en förskola och två grundskolor?

– Han väljer att skydda denna skitstövel av stora drag och när/om han fortsätter med sina övergrepp så hoppas jag det kommer att kännas bra inom dig som ”överförmyndare” att du valde att skydda han från oss vanliga medborgare från att få veta. Jag hoppas du sover gott om natten när någon av dessa män du har bilder på gör nya övergrepp på landets kvinnor och barn.

Jan Helins blogg

Annonser