Aftonbladet har bett Brottsförebyggande rådet (BRÅ) att specialköra i sitt register om hur många personer som under de senaste tre åren återfallit i sexuella övergrepp och dömts på nytt. Och svaret blir 347 stycken namn.

Jan Helin, chefredaktör och ansvarig utgivare för Aftonbladet har ställt sig tre frågor som han anser sig få fel svar när man ställer dem.
Aftonbladet
 

– Har myndigheterna koll på sexbrottslingar?
Svar i dag: Nej. Sekretesslagen förbjuder till och med myndigheter att utbyta information om sexbrottslingar.

Vem bestämmer om vård för människor med sexuella störningar som begått brott?
Svar i dag: Sexbrottslingen själv

Finns det ett allmänintresse av namn och bild på sexbrottslingar?
Svar i dag: Begripligt svar på frågan saknas.

På den tredje och sista frågan säger sig chefredaktörn på Aftonbladet att han vill skapa en debatt om ” vår roll i media” och han säger: ”- Svenska publicister har böjt begreppet allmänintresse fram och tillbaka så att det i dag inte betyder något. ”

– Det är bara upp till bevis då chefredaktörn eller är det bara tomma ord som avnligt när det gäller svensk media.

– I det sista fallet behövs ingen lagändring som i övriga frågor han ställt utan svensk media och dess journalister väljer att skydda våldtäktsmän. Ett lysande exempel är den sk ”Smygaren” som betecknas som den värsta serievåldtäktsmannen i vår historia trots att bevisningen mot Shino Mohamed Hashi är god med matchande DNA så väljer svensk media att inte visa varken bild eller namn på denna serievåldtäktsman. Smygaren är åtalad för för fyra grova våldtäkter och två försök till grov våldtäkt. Övergreppen ägde rum i Hammarkullen, Hjällbo och Bergsjön mellan 1997 och 2005. Han har även hunnit med i fängelse i Norge för sexbrott under denna tidsperiod.

Åtta män – 135 sexbrott kallas en artikel idag på Aftonbladet i sin serie om sexförbrytare som återfaller i brott, jag saknar fortfarande ”Smygaren” bland de 8 sexförbrytarna. Smygaren dömdes 2003 i Norge av Oslo tingsätt till 3 års fängelse för våldtäkt, olaga hot och narkotikabrott. Smygaren borde kategoriseras som återfallsförbrytare.

– Smygaren borde ha platsat bland dessa skitstövlar till sexbrottslingar.
– Bloggen väntar med spänning på chefredaktörns personliga åsikt på fråga tre, enligt artikeln ska den presenteras på torsdag.

Annonser