Anlagda bränder är en del av vardagen i delar av Rosengård. I januari, februari och mars brann det i stadsdelen varje dygn. Sedan några månader tillbaka väntar brandkåren på polisen vid vissa sk brytpunkter innan de åker på larm i stadsdelen Rosengård i Malmö.

Räddningstjänstens lista som publiceras i Sydsvenskan och jag misstänker att det förekommit flera händelser men reportern tar fram dessa händelser bara från december 2007 till idag inom distrikt Jägersro.
– Fyrverkeri mot personal. Lördag 22 december på von Rosens väg i Rosengård. Två brandmän blev utsatta och räknas som två incidenter.
– Föremål kastas mot personal. Lördag 9 februari,von Rosens väg.
– Hotfull stämning. Lördag 23 februari, von Rosens väg.
– Glaskulor kastas mot personal. Lördag 19 april, Ramels väg, Rosengård.
– Hotfull stämning. Torsdag 8 maj. Professorsgatan, Hermodsdal.
– Äggkastning mot personal – verbalt dödshot mot personal. Torsdag 12 juni, Kastanjegatan. Rosengård.
-Stenkastning mot backspegel. Fredag 13 juni, von Rosens väg.
– Stenkastning mot polis, brandmän och brandvärn. Onsdag 16 juli, von Rosens väg.

Sydsvenskan har intervjuvat en del av klientelet som bor där och de säger att det är polisens beteende som gör att det kastas sten på räddningstjänstens personal.

Ungdomarna i stadsdelen känner sig provocerade istället för avskräckta när brandmännen kommer i sällskap med polisen. Ungdomarna säger i intervjun att de känner de sig utsatta av polisen. De kan räkna upp en lång rad exempel på tillfällen när de själva, syskon eller vänner blivit oskyldigt anklagade för olika saker och blivit brutalt behandlade. Att poliser blir angripna i Rosengård tycker ungdomarna att det är förståeligt. Och att brandmännen blir utsatta när de kommer tillsammans med polisen tycker de är logiskt.

– Allt som händer brandmännen beror på polisens beteende. Ungdomar uppfattar dem som samma sak, säger Batool Al-­Rudainy.

– Något eget ansvar för sin situation verkar inte finnas bland stadsdelens invånare, som vanligt är det någon annans fel att det brinner osv.
– Tydligen vet alla vilken klick det är som är pyromaner utom polisen

Annonser