I Halmstad häktades igår en 16-åring bankrånare som skäligen misstänkt för bankrån. Han är hemma hörande i Landskrona och har häktats som misstänkt för rånet i tisdags mot Swedbanks kontor på Nyhems torg i Halmstad. Landskronabon greps några timmar efter rånet i tisdags.

Han är häktad på den lägre misstankegraden och åklagaren har nu en vecka på sig att föra utredningen framåt och skaffa bevis för fortsatt häktning.
Åklagaren hade inte yrkat på mer i sin häktningsframställan till tingsrätten i Halmstad.

– Det är naturligtvis viktigt att man utreder varje brott. Och om man har tillräckliga bevis mot en person så är det viktigt att vederbörande lagförs och döms oberoende av ålder.
Det här fick mig att reagera när åklagaren säger så, för ofta får unga kriminella väldigt låga staff utdömda av domstolarna.

Av en anledning var jag i SR Hallands sändningsområde igår och kunde lyssna på intervjun med åklagare samt intervjun med Swedbanks säkerhetschef Bertil Ellvén. Den finns även att lyssna på på webben.
– Rån där tonåringar är gärningsmän har ökat i Sydsverige och Swedbanks säkerhetschef Bertil Ellvén och tror att gärningsmännen söker spänning.

– Tyvärr så kommer aldrig följdfrågan i intervjuv om säkerhetschefen har någon teori varför det sker så många bankrån i Sydsverige av unga gärningsmän.

Ibrahim Freij som den misstänkte gärningsmannen heter kommer att fira sin 17 års dag bakom galler, han fyller inte år idag som tidigare skrivits. (4 nov korrekt datum). Fria Nyheter har gjort ett stort jobb med undersökande journalistik om den misstänkte bankrånaren.
– Eftersom vi i ett demokratiskt samhälle bygger på informerade medborgare som tillsammans påverkar politiken för skapande av lagar och normer. Vanlig ”fulmedia” vill gärna dölja viss information för sina läsare. Fulmedia ser sig som en överförmyndare till medborgarna och information skall döljas.

Sydsvenskan
SR Halland intervju med åklagare och här kan man höra intervjun med Swedbanks säkerhetschef

SvD TT

Annonser