I dag kan man läsa om en flicka som blev våldtagen av en vårdare på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Flickan var då bara 13år och nyopererad, rullstolsbunden samt kroppen full med smärtstilande medel efter operationen i huvudet. Den manlige vårdare lockade med henne till en öde sjukhuskorridor och där våldtog han henne.

Den här flickans liv är mer eller mindre förstört pga detta kräk och som lök på laxen får inte flickan ut sitt skadestånd på 177 400kr. Hon har fått ut ungefär halva beloppet via hemförsäkringen. Försäkringsbolagen betalar inte ut mer i ersättning till flickan, Brottsoffernämnden säger också nej och hänvisar till Kronofogden som kan driva in 23 kr om dagen, vilket skulle ta ca 30 år för flickan att få ut sitt skadestånd.
Aftonbladet


Aftonbladet

– Den här vårdaren dömdes till ”hela” 6-års fängelse för två våldtäkter och med straffrabatt blir det bara 4 år i buren.

– Varför inte hemförsäkringen betalar ut mer än dessa 85 000kr beror på att praxis vid våldtäkter är 75 000kr för kränkning samt 10 000 kr för sveda och värk.

Någon dag innan kan man läsa i samma blaska att den terrormisstänkte Ahmed Agiza, som under förnedrande former tvångsavvisades till Egypten 2001, får tre miljoner i skadestånd av staten.
– Pengarna ska kompensera tortyren som han fått utstå samt behandlingen på Bromma flygplats.
– Han känner sig orättvist behandlad, säger Anna Wigenmark, Agizas juridiska ombud, till aftonbladet.se.
Aftonbladet

-Det är tydligen skillnad på folk och fä när skadestånd ska utdömas. Ett våldtäktsoffer får 75000 kr för kränkning medan en terrormisstänkt får 3 miljoner i ersättning av staten.

Annonser