Polisen som tjänstgjorde under fredagens demonstration fick inte ingripa när ligisterna förstörde för tusentals kronor. De tjänstgörande poliserna som fick se skadegörelsen med egna ögon säger i talkör att de begick tjänstefel som tillät dessa ligister att kasta gatsten på fönsterrutorna på diverse affärer och banker. Ligisterna var tom inne på SEB kontor och sprang, utan att polisen hade tillstånd av polisledningen att ingripa.

– Detta är en stor skandal och man undrar om detta är politiska direktiv som ligger bakom.

Kommenderingschef Håkan Jarborg känner mycket väl till den massiva kritik som finns, och förstår de poliser som kände frustration över att inte få ingripa.
– Men läget var oerhört spänt. I ett läge var demonstranterna rejält beväpnade med gatsten i händerna, beredda att börja kasta om vi hade agerat. Den skadegörelse som uppstod är det något som vi i efterhand måste acceptera, det var det minst dåliga som kunde inträffa.

– Man kan undra varför polisen överhuvudtaget var på plats när de inte gör sitt jobb och stävjar dessa ligisters framfart.
– Ett flertal poliser stog ett par meter från dessa ligister och såg när de gjorde brott utan att få ingripa.
– Jag förstår att den utkommenderade polisen är uppgivna inför uppgiften att INTE få stävja brott och gripa den som gör sig skylldig till skadegörelse på annans egendom.
– Varför tar inte de som organiserat ESF saken i egna händer och plockar bort dessa ligister.
Sydsvenskan

En polisman som skriver i kommentarsfältet till denna artikel i Sydsvenskan

Polisen tar skydd efter att ha utsatts för stenkastnig och flaskregn. Jag misstänker att polisen längtar till nästa års Pridevecka.

TT:s utsände bevittnade vid halv sextiden hur ett antal svartklädda och maskerade demonstranter kastade flera flaskor mot polisen vid Triangeln i centrala Malmö. Polisen höll sig dock mycket passiv. Polisen har identifierat cirka 400 kända aktivister och de befarar att det kan bli mer oroligheter under kvällen.

– Självklart stog vår HBT polis vid sidan om och bara tittade på när dessa ligister härjade, gripa någon ingick inte i taktiken.

SvD

Annonser