Så kan man sammnfatta gårdagens möte mellan politiker och polisen i Göteborg.

– Kriminalpolisen är förstärkt på underrättelsesidan och vi har bra koll på vilka de kriminella är. Det är ett antal nätverk med olika former av grupperingar. Människor rör sig mellan grupperingarna och det är inte så många som stått för den senaste tidens skjutningar.
Krister Jacobsson säger att en taktik är att göra det svårare för kriminella att röra sig. De ska veta att polisen vet vilka de är och att de riskerar åka fast.
– De ska inte kunna åka omkring med vapen och sprängämnen i bilar hur som helst. Därför har vi satt in nästan allt vi har på övervakning för att störa dem. Bara de senaste veckorna har vi gjort ett antal tusen person- och fordonskontroller.

– Polisen intresserar sig för ett 30 -tal personer som ingår i olika gäng och konstellationer och bedriver ett intensivt arbete.
– Under de senaste veckorna har ca 2000 fordonskontrolelr gjort med divers fynd av vapen samt perosner som anhållits.

– Göran Johansson (s) har än en gång fått rätt när han tittade i sin kristallkula för 10 år sedan men då var det ingen som brydde sig säger han.

– Jan Hallberg (m) vill se kraftigt skärpta straff för upprepat illegalt vapeninnehav.
Janne, det är väl bara att prata med din partikamrat, justitieministern om detta.

I Norge håller polisen på med att samla in vapen under sk vapenamnesti och när den går ut kommer den som ertappas med ett illegalt vapen att dömas till fyra års fängelse.

Jag tycker detta vore ett lämpligt förslag att kopiera till vår lagstiftning, fyra års fängelse när man ertappas med ett illegalt vapen, hotar man sen med vapet så skulle det generera 2 år till och använder man sen vapnet så tycker jag 10 års fängelse utan någon form av straffrabbat vore önskvärt.

Mikael Janson (fp) som tog intiativet till denna träff med polisen efterlyser en kommungemensam stategi för integration.

Vi vet redan tidigt vilka barn som är på väg att tappa fotfästet och de får inte lämnas vind för våg. Det är ett gigantiskt misslyckande att vi inte kommit längre med den problematiken, säger Mikael Janson.

G-P 1 och G-P 2 och SR

Annonser