Idag presenterar Expressen och Demoskop sin senaste väljarbarometer inför riksdagsvalet 2010.

Skadeglädjen är stor på Expressens redaktion eftersom Sverigedemokraterna bara får 2,1% förra undersökningen fick Sd 3,1%. Det konstiga är att i siffrorna som redovisas på SvD har de tappat (0,5%), hur Expressen räknar framkommer inte. 1007 personer har tillfrågats i undersökningen.

– Jag undrar vart siffran 3,1% kommer ifrån för i sista Demoskop mätningen hade Sd 2,6% av väljarstödet. Det verkar inet vara någon större utbildningsnivå på Expressens medarbetare.

– Partiledaren Jimmie Åkesson är lugn och säger att det kommer att gå upp och ner i undersökningarna men trenden är iaf uppåt.

Bara att man ägnar en hel artikel samt en ledare till ett ”2,1% parti” i Expressen. Vad de andra partiernas sifror är kan man inte läsa sig till, bara att oppositionen har ökat gapet mellan sig och allianspartierna.

Expressen
Antagligen firar ledarredaktionen med tårta idag efter att ha läst Ann-Charlotte Marteus ledare. Här kommer Ann Charlottes analys om varför Sd tappar väljare/sympatisörer, man ska ha klart för sig att det handlar om 5-6 telefonröster som Sd har tappat i denna undersökning.

De som är kvar hemma svarar däremot i telefonen när opinionsmätarna ringer. Och eftersom den typiska sd-sympatisören är relativt lågavlönad torde han bli överrepresenterad i en ”semestermätning”.

Sedan får alla andra partier en känga skribenten:

Men det värsta som kan hända är inte att sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Det värsta som kan hända är att dagens sju riksdagspartier på allvar börjar diskutera invandring på sverigedemokraternas villkor.
Händer det, har kära gamla Sverige förlorat sin heder.

Det värsta i denna skribents värld är att det börjar ställas krav på den som får PUT. Hela världens socialbyrå ska tydligen vara kravlös på svenska skattebetalares bekostnad.

Man får gå till SvD och läsa siffrorna på den Expressenstödda väljaropinionen det var viktigare att skriva att Sd tappat några telefonröster.
Socialdemokraterna får 45,6 procent (+2,1), Moderaterna 24,1 (-0,3), Folkpartiet 8,1 (+1,8), Vänsterpartiet 6,2 (+0,4), Miljöpartiet 5,6 (-1,3), Centern 4,5 (-0,9), Kristdemokraterna 3,2 (+0,1), Sverigedemokraterna 2,1 (-0,5), övriga partier 0,6 (-1,3).

Notera att Sd tappat 0,5% i symaptisörer i denna undersökning men om man tittar på Expressens diagram i bilden ska det vara 1%, jag misstänker att diagramet och siffran 3,1% är hämtat ur fria intet. 0.5 % motsvarar 5 telefonröster mellan undersökningarna.

Annonser