Igår hade SvTs Uppdrag granskning ett reportage om en liten by utanför Haparanda (SvT vill ej nämna vilken by det rör sig om). Byn heter iaf Vojakkala. I den här byn har det pågått ett mer eller mindre inbördeskrig mellan byborna och en romsk familj under 20 år. (i slutet av reportaget nämde SvT att det rörde sig om romer)

Om ni inte såg programmet så se det för det är verkligen värt att offra en 40 min av sitt liv och se hur den ena tragedin efter andra utspelar sig i denna lilla by.

I skrivande stund finns programmet ej tillgängligt på SvT Play men jag länkar dit så fort det finns att se.

I centrum i den långvariga fejden finns en familj som idag består av en pappa och åtta vuxna barn. De bor sedan mitten av 1980-talet tillsammans i ett hus i det lilla samhället och är de som pekas ut som orsaken till problemen.

– Den här familjen består av romer. Pappan dömdes på 1970-talet för ett antal grova våldsbrott i Finland och skulle då genomgå en rättspsykiatrisk utredning, men tog istället med sig familjen och flydde över gränsen till Sverige.

Med facit i hand kanske inte Finland ville ha han utvisad och genomgå denna undersökning.

– Flera av medlemmarna i familjen har diagnosticerade psykiska funktionshinder eller utvecklingsstörningar. Även mamman hade en utvecklingsstörning och pappan har bedömts vara på ett barns utvecklingsnivå. Mamman är nu död.
– I en utredning från 1990 konstateras att familjen redan då är socialt isolerad och upplever sig hotade av omgivningen.
– Sju av barnen har inga avgångsbetyg från grundskolan.

När den här familjen väl slog sig ner i denna lilla by började helvetet för grannar och bybor.

Granne nr 1 som fick sitt livs värsta mardröm när denna romska familj flyttade in i huset brevid. Familjen blev trakaserad av sina nya grannar så till den milda grad att kommunen köpte beskydd under två timmar varje dag så att de kunde få frisk luft.

Hur sjukt låter inte detta, kommunen betalar väktare för att deras invånare inte kan gå ut på sin egna tomt utan att bli trakaserade.

– Innan kommunen fick tummen ur så hade denna familj fått utstå div hot och trakaserier. Ett antal polisanmälningar från familjen sida om buskar och presenningar som vandaliseras, stenar kastas på huset, de ofredas och hotas med yxa och kniv. Och deras dotter kallas ”hora” över telefonen.
Alla anmälningar lades ned.
– Inget kan bevisas var svaret familjen fick från de rättsvårdande myndigheterna, utredningarna lades på hög i brist på bevis. Brott kan ej styrkas.
– Det var ingen som trodde på oss, situationen var ofattbar säger grannfamiljen.

Här ser jag att det största problemet i denna grannfejd. Ingen myndighet reagerade med kraft mot denna nyinflyttade familj. Hade kommunen, socialen, polis och åklagare satt nivån då hade nog många av dessa efterföljande problem ej aldrig sett dagens ljus.

– Man får nästan känslan av att myndigheter och kommun inte vågade agera som de borde kunnat gjort pga att detta var en romsk familj. Eftersom denna minoritetsgrupp har ett särskilt skyddsbehov. Man vet ju sedan tidigare vilket hallå den svenska journalistkåren kan ställa till med när det handlar om denna ”skyddsvärda grupp”.

– Hade det handlat om en vanlig svensk familj hade antagligen kommunens aggerande varit annorlunda än vad som skedde i detta fallet.

– Det slutade med att kommunen gjorde det lättast möjliga för sig själv, de köpte ut grannfastigheten.

I början på 1990-talet köpte en präst fastigheten och det dröjde inte lång stund förrän konflikten trappades upp igen. Prästen fick ta hjälp av polisen för att klippa gräset i trädgården, han överöstes av ett stenregn och spottloskor från denna familj. Självklart var det berömda fingret framme och ropen ”Hora Hora” skallade från den romska familjens tomt.

– Det sista mötet med denna familj kunde kostat prästen livet, han blev brutalt misshandlad av familjens vuxna söner med ett järnrör.

Så här håller det på i denna by, man får möta fler offer för denna familj …..

Den romska familjen vill inte ställa upp i för intervjuver i programmet men talespersonen, en dotter låter säga till SvT reporter i telefon att:

De är diskriminerade och trakasserade av grannar för att de är romer.
– Det är omöjligt för er att förstå hur det är att tillhöra en minoritet, säger hon.

Så var man tillbaka på ruta 1 igen.

– Jag fick lite vibbar när jag såg den romska familjens beteende i början på filmen av ”Den långa färden”, tror jag den heter och frågade mig själv om detta beteende var frukten av inavel.

Min tankar vad man borde göra för att byborna ska få leva i frihet och slippa denna trakasserande familj behåller jag nog för mig själv …..

– Att inte någon i byn har tagit ”lagen i egna händer” är förvånande för de svenska myndigheterna verkar gömma sig bakom sekretess och detta är inte mitt bord.

Sista ordet är nog inte sagt än i denna konflikt…..

Uppdaterat: Tingsrätten i Haparanda har iaf sagt sitt sista ord för denna familj, på Fria Nyheter kan man läsa vad de dömdes för.

SvD
Här kan man läsa chatten med de som gjorde reportaget på SvT, intressant att läsa hur reportageteamet tänker och resonerar runt denna infekterade fråga/konflikt.
Uppdrag Gransknings programsida den är mycket utförligare än SvDs och mycket läsvärd.
SvTs debattforum om detta reportage

På forumet Flashback finns en tråd som skapades för ca 1 år sedan som innehåller mycket tidningslänkar osv. Språkbruket får man se mellan fingrarna med om man ska läsa denna tråd. Men det finns många länkar iaf till olika nyhetsmedier. Tråden har nästan 400 inlägg.

Inga rasistiska kommentarer Tack! Man kan disskutera detta samhällsproblem utan rasisistiskt ordbruk.

SvT sänder detta program i repris
Lördag den 6/9 kl 13.00 i Svt1
Måndag den 8/9 kl 22.00 Svt24

Nu finns även programmet att se i SvT Play

Annonser