Göteborgspolisen håller på att nysta upp en bedrägerihärva av sällan skådat slag. 3,9 miljoner kronor skulle gå till att köpa vård till familjens påstått handikappade mamma. Men istället lades Försäkringskassans pengar på fyra lyxbilar. Nu åtalas 33-årige sonen för skattebrott.

När härvan uppdagades och kommunen skickade vårdpersonal för att ta hand om mamman, då vägrade familjen att släppa in dem. Vårdbehovet kan möjligtvis ifrågasättas, säger Håkan Ekblom.

I februari 2005 ansökte den 62-åriga kvinnan om ersättning för personlig assistans på grund av funktionshinder. I juli 2005 beviljade Försäkringskassan avlönad vårdhjälp på 117 timmar per vecka och i september samma år betalades en retroaktiv klumpsumma om nästan en miljon kronor ut till den 33-årige sonens nystartade enskilda firma.

Ekobrottsmyndigheten har tagit fram bankuppgifter som visar hur 33-åringen satte in hälften av pengarna på sin systers konto och själv behöll resten.

Fem heltidstjänster, i mars 2006 beslutade Försäkringskassan att utöka hjälpen till motsvarande 191 timmar i veckan, nästan fem heltidstjänster.
Under de tre åren fram till 2008 betalades drygt 3,9 miljoner kronor ut till familjen.
– Någon vårdpersonal har inte anlitats och i tidsredovisningen är det inte mycket som stämmer, enligt åklagare Håkan Ekblom.
Ibland är det en sjukskriven syster som ska ha tagit hand om mamman. Ibland är det 33-åringen själv trots att han den aktuella tiden befunnit sig i Tyskland.
– Tyvärr har inte försäkringskassan resurser att kontrollera de här uppgifterna, säger åklagare Håkan Ekblom.

– Hur fan får detta tillgå på Försäkringskassan. Finns det ingens om helst kontroll på till vem/vilken som man betalar ut miljonbelopp till.
– Är det så att Försäkringskassan prioriterar att jaga folk som tar vård av barn ist för dessa skurkar.

– Det är tydligen lätt att vara generös med andras pengar, någon måste finnas som ansvarig för detta och kunna ställas till svars.

Under de tre år som familjen fått assistansersättningen har de spenderat mycket pengar. Den 62-åriga mamman står som ägare till tre tyskimporterade lyxbilar, två Mercedes C220 och en BMW 330. 33-åringen köpte en Audi Q7, en stadsjeep med prislapp på runt 800 000 kronor.

Aftonbladet

Jaha.. tyska lyxbilar får min kulturberikarradar att slå om till fullt utslag.

G-P

Även i Lund håller en härva på att gå till domstol, här rör det sig inte om så mycket pengar men en kulturberikare vid namn M*****a K*******i, född 1950 med Målnummer [B 1690-08), Lunds Tingsrätt står åtalad för att plundrats sin uppdragsgivares konto på drygt 65000kr.

Den drababde mannen är blind sedan födseln men har även andra handikapp efter att han hittats svårt skadad för ett antal år sedan. Hans klarar sig dock med hjälp av två personliga assistenter, som avlöser varandra.
Skånskan

Bevisningen mot den den åtalade är övervakningsfilm från en bankomat kl 02.00 på natten när han gör några 15000krs uttag i bankomaten.

Annonser