Expressen har en ledare 080814 med rubriken ”Vi skola mäta skolan”.
Ledaren tar upp bluffen med Klass 9A, SvT dokumentären. Den här klassen var inte landets sämsta som SvT ville säga. Det finns ett otal sämre klasser än denna 9A. Betygen i denna ”Tv-serie klass” är inte i närheten av vad som finns i flertal skolor i Bergsjön, Husby eller Rinkeby.

Ledaren jämför även den svenska skolan med den finska. De finska eleverna toppar OECD ligan i matematik och läsförståelse. Finland har OECDs mest klassutjämnade skola och elevernas resultat avgörs sällan av deras socioekonomiska bakgrund.

– Vad gör att den finska skolan fungerar till skillnad från den svenska?
Expressen

I Göteborgs Posten kan man läsa om göteborgseleverna som inte klarar kunskapskraven när de går ut nian och ska börja på gymnasiet.
– Preliminär statistik visar att 11,2 % av alla elever i landet som gick ut nian i våras inte klarar kraven för att börja på gymnasiet. I Göteborgs kommun är siffran 17 %, förra året var den 14 %.

– Helt klart måste något göras med den svenska flumskolan som inte fungerar som den ska. Det är inte rimligt att 1 av 10 elever saknar elementära kunskaper att den inte kan börja på gymnasiet.
– Skolan måste tidigt fånga upp de individer som har svårt att tillgodogöra sig undervisningen och erbjuda dem alternativ undervisning. Det kan vara så att dessa elever inte klarar av att gå i en klass med många elever.
G-P

– Inte sedan 90 -talet har andelen obehöriga till att börja på gymnasiet varit lägre än 10%. Ingen politiker eller ”förståsigpåare”som gör kopplingen att den sämre skolan hör ihop med en massinvandring som började på 90 talet.

– Men i sann flumanda sänker väl de ledande politikerna kraven i läroplanen så att fler klarar av att börja på gymnasiet.

Denna tabell visar skolresultatet i kolumn 3 och visar i procent elever med fullständiga betyg efter avslutad grundskola. Norra Rosengård gick 23,2% av alla i årskurs 9 ut med betyg i minst 16 ämnen i slutbetyget. Faktan är hämtad från folkpartiets utanförskaps index 2006. Hur det ser ut 2008 kan man fundera på.

Här finns folkpartiets utanförskaps rapport att hämta.
DN

Ett 5 -stjärnigt blogginlägg om ”Kulturberikniong medels tvång” av Tokarev på bloggen Skymningszonen.

Annonser