Behovet av extra pengar till socialbidrag i Borlänge kommun är stort. Socialnämnden prognoserar med 70 miljoner extra för i år samt de tre kommande åren.

– Vi måste hålla budgeten. Vi får se över hela kommunen. Det är svettigt.
Det säger kommunalrådet Nils Persson, s, om varningsrapporterna om att pengarna inte räcker för socialnämnden och för förskoleutbyggnaden.
– Våra intäkter för hösten har skrivits ned. Så vi i en svår budgetsituation. Vad gäller socialbidragen så måste vi följa lagen. Vi måste titta på andra verksamheter. Samma är det med förskolebudgeten. Barn- och skolnämnden förvarnade häromdan att förskolorna kostar 50 miljoner mer än planerat nästa år.
– Troligtvis blir det andra delar av kommunens verksamhet som får skära ner.

– Det blir väl pensionärerna som får försämrad äldrevård samt högre taxor. Dyrare kommunala taxor som sophämtning, vatten/avlopp, föreningslivet får minskade bidrag, dyrare att utnyttja kommunal service.

Detta gjorde mig nyfiken på hur mycket samt hur fördelningen ser ut i kommunen om vilka som erhåller socialbidrag. Ungefär 20 miljoner extra behöver kommunen skjuta till. 2007 kostade socialbidragen 75,0 miljoner kr i Borlänge kommun.
– Man kan fundera på varför Borlänge har en socialbidragskostnad på 75 miljoner och Skövde som har nästan samma folkmängd har en socialbidragskostnad på 21 miljoner kr.

– Socialdemokraterna har nästan 46% av rösterna i Borlänge kommun och med V:s 7,2 % har de en majoritet. I Skövde är det allianspartierna som har majoritet.

– 2005 var det totala socialbidraget på 58,7 miljoner kronor och 29.3 miljoner av dessa kronor gick till utrikesfödda. Det motsvarar 50% av allt socialbidrag. Utrikesfödda i kommunen var 9,7%.
– 2006 var det totala socialbidraget på 65,0 miljoner kronor och 37,9 miljoner av dessa kronor gick till utrikesfödda. Det motsvarar 58% av allt socialbidrag. Utrikesfödda i kommunen var 10,4%.
– 2007 var det totala socialbidraget på 75,0 miljoner kronor och 47,2 miljoner av dessa kronor gick till utrikesfödda. Det motsvarar 63% av allt socialbidrag. Utrikesfödda i kommunen var 11,0%.

Den här tabellen visar på hur mycket respektive hushållstyp erhöll i medeltal och år i Borlänge kommun.

DalaDemokraten 2

Om man läser kommentarerna till artiklarna efterfrågas socialbidragskostnaderna, om någon bloggläsare är registrerad där får han/hon gärna lämna dessa uppgifter till de undrande Borlängeborna.
– Att kommunens politiker/tjänstemän eller media ska ge en redovisning på hur bidragspengarna fördelar sig kommer antagligen inte att ske.

-Signaturen Dalkullan skriver i en kommentar till blogginlägget att det är främst somalier som berikar Borlänge och när det gäller somalier kan man säga följande: Så fort de kommit till landet så skiljer de sig på ”svenskt vis” det ger mer bidrag, somalier vill INTE integrera sig utan vill leva precis som de gjorde nere i Mogadishu.
– I Göteborg har var femte somalisk man mellan 18-23 år varit misstänkt för våldsbrott inom en 2-års period, antagligen bryts inte mönstret bara för det kommer somalier till Borlänge.
– En somalisk ensamstående 4 barns mamma är garanerad 19393 kr samt dessutom får hon, baserat på behov, hjälp med kostnader för vård och medicin, hushållsel, tandvård, förnyelse av husgeråd och utrustning i hemmet och ”andra godtagbara behov”.
– Har hon 6 barn så är garantisumman 23 560 kr + bidrag för övriga behov som redovisas ovan.
– De somaliska männen tuggar khat mest hela dagen när de inte producerar mer barn = mer bidrag.
– Dessa ”högvinster” är stora konsumenter av skattefinansierat bidrag.

Efter att ha läst på Borlänge kommuns hemsida redovisar kommunnen ett inflyttningsnetto från annat land på +172 invånare.
Enbart kommunalskatten är 22,66 kr per intjänad hundralapp medan riksgenomsnittet är 20,71 kr. Du får betala 9,4 % mer i kommunalskatt om du bor i Borlänge än riksgenomsnittet i landet.

Annonser