Uppdaterat blogginlägg:

I Malmö använder sig kriminella ligor barn i sin verksamhet. De lockar med barnen från stödboendet Mosippan med att besöka McDonalds och äta hamburgare. Barnen är i 8-10 års åldern.
– Varje vecka kommer dessa kriminella män och samlar ihop barnen som vill följa med till McDonalds och äta hamburgare och hoppa i bollhavet. I själva verket ska barnen användas till att snatta i Malmös affärer.
– Ica handlaren som förestår en Ica Maxi butik säger att det är främst smink, schampo, batterier och rakblad som stjäls av barnen, rena beställningsjobb. Stöldgodset säljs sen på olika markander och småbutiker runt om i stan. Även om butikens anställda tar snattarna forsvinner huvudmannen i bilen innan polisen hunnit till butiken. Även om man lyckas ta registreringsnummret på den flyende bilen så leder sällan detta till någon åtgärd från polisens sida. Utredningen läggs ner och ” brott kan ej styrkas”.

– Jörgen Holmgren, butikschef på Hemköp vid Triangeln som även har drabbats av dessa stölder säger

– Man blir förbannad när inget händer, samhället gör ingenting och hos polisen är det här väldigt lågt prioriterat, säger han

– Eftersom det handlar om så unga personer som snattar händer inget mer än att polisen skjutsar hem snattarna till sina föräldrar.
– Polisen säger att för deras del är det en prioriteringsfråga och de sociala myndigheterna har ett ansvar att aggera men de gör inget åt detta.
– Enhetschefen på socialen säger sig inget veta om detta problem med organiserade stölder, sen i vanlig ordning råder det sekretess.
Sydsvenskan

Barnombudsmannen (BO) Lena Nyberg reagerar kraftigt på avslöjadena om stöldligan som härjar i Malmö. BO vill ha stopp på att barn utnyttjas på detta sättet att stjäla och vill att myndighterna stoppar verksamheten.

– Som vanligt när det gäller våra myndigheter tar ingen på sig något som helst ansvar, endera skyller man på någon annan eller hänvisar till sekretesslagen.
– Socialens personal som arbetar i området är tydligen fastighetsskötare eftersom de själva säger att de har hand om bygnaderna inte de som bor i fastigheterna.

– Mosippan är tydligen ett stödboende för familjer, vilken sorts familjer det rör sig om står det ej.

– Vad gör föräldrarna, låter de 8-10 åringar vara ute vind för våg utan någon som helst tillsyn på vad deras avkommor sysslar med. Föräldra ansvaret måste bli tydligare.
– Vad har du för planer Beatice Ask för att minska ungdomsbrotten? För tar ingen tag i detta stora problem har de kriminella gängen inga som helst problem med nyrekryteringen.

– Att sen använda den vanliga klyschan som fattigdom, utanförskap, klassfråga mm köper jag ej, föräldrarna måste ställas till mer ansvar för sina egna avkommor.

Mosippans hemsida skriver att det är ett genomgångsboende för invandrare/flyktingar som varit högst tre år i Sverige. 22 lägenheter ingår i Mosippan.

Bloggen Stationsvakt har ställt några frågor till ”Sara”, det är en animerad figur som man kan ställa virtuella frågor till.

Antagligen lär bloggen återkomma till Mosippan för sista artikeln är säkert inte skriven om detta …

Lite update om Mosippan:
Nu har socialen börjat dela ut lappa till de boende i förläggningen. Ligans aktiviteter fortgår ännu enligt de boende, de kommer med jämna mellanrum och hämtar 8 barn för stöldturne. Varje barn får en väska som de sen ska fylla med varor på exempelvis på Hemköp.
Sydsvenskan
– Varför har inte föräldrarna koll på sina avkommor?
– Vad gör föräldrarna? sitter de och tittar på parabol -tv hela dagarna. För paraboler verkar husen vara utrustade med.

Detta uttalande gör mig förbryllad, en av de asylsökande som haft en son som varit med på stöldturne säger ” – Många här förstår inte svenska, eller hur den svenska lagen fungerar”.

– Jag tror inte någon lagstiftning i något civiliserat land tillåter stöld. För att begripa detta behöver man nog inte kunna ett ord svenska.

Annonser