Swebank har under sommaren stängt tre bankkontor i Malmö, Nydala, Erikslust och Triangeln och inom kort stängs också kontoret Lorensborg och skälet är den ökade rånrisken. Malmö har varit hårt dabbat av bankrån de senaste åren.

– Swebank/Sparbanken har varit utsatt för 36 rån/rånförsök under året.
– Hittils iår har 66 bankkontor utsatts för rån eller rånförsök och hela förra årets siffra var 40 st. Inte sedan tidigt 90-tal har så många banker blivit drabbade.

– Swebank väljer att stänga mindre kontor och sen satsa på större kontor med högre säkerhet. Småkontor med få anställda är mer sårbara både ut kompetens- och säkerhetssynpunkt säger Swebanks ledning.
– En annan trend är att våldet i samband med bankrånen blivit grövre. Det har handlat om autotomatvapen och sprängningar. Ytterligare en trend är att rånarna blivit allt yngre.
Sydsvenskan

Yngre bankrånare har bloggen redan skrivit om, bla 15- årige Rami El Mohamad som bara i år har gjort två bankrån samt ett försök till bankrån. Han dömdes nyss till det ”avskräckande straffet” 8 månaders sluten ungdomstjänst. Hans 14 -årige rånarkumpan var för ung för att dömas enligt tingsrätten.
– Rättegången angående rånet i Skurup har ej varit än men högot högre straff än 1 år är väl inte troligt dessa våldsentrepenörer får.

Skånskan har en artikel om att unga bankrånare ökar kraftigt, under första halvan av 2008 förekom 21 personer i åldrarna 15-17 år i samband med bankrån. Så unga bankrånare förekommer sällan i andra länder och man kan ju ha sina funderingar på varför det förekommer i vårt land.

– De som håller på med bankrån har ofta blivit fällda för andra brott tidigare och med daltandet som socialtjänsten håller på med, avskräcker inte dessa individer att fortsätta sin brottsliga bana. Saft och bullar med tillhörande samtal hos en ”batikhäxa” på socialen avskräcker inte dessa kriminella entrepenörer.
Sydsvenskan
Idag vid 13.30 tiden blev en bank ”rånad” av en 15-åring.
-Tydligen räcker det att lämna fram en lapp och sedan få pengar.
SvD
Expressen har en ledare om de ökande antalet bankrån och det finns möjlighet att kommentera artikeln

Annonser