Varje dag brinner en skola i landet. – Varje dag!! och de orter som är mest drabbade är storstadskommunerna.
Malmö hade en kostnad på 23 miljoner kronor förra året för bränderna om det är kostnaden för förskolorna som blev brandhärjade förra året eller om det är för alla skolbränder låter jag vara osagt.
– Min gissning är att det är kostnaden för de förskolebränderna eftersom det är i stycket som handlar om förskolebränder. I år har de sju förskolebränderna bara kostat ”småpengar” för kommunen, men den summan kan snart ändras på för det är 5 månader kvar på året.
– Då kanske socialbidragskostnaderna på 616 miljoner kronor i Malmö kanske betecknas som småsummor också bland kommunens tjänstemän.

Den senaste att bli brandskadad var Hermodsdalsskolan i Malmö, larmet gick strax efter midnatt och polisen misstänker att branden var anlagd, en gul dunk har hittats på platsen. Tre ”ungdommar” har setts på platsen med nämnda dunk.
– Det har även brunnit på Lindängens idrottsplats i Malmö då ett klubbnus brann och byggnaden kunde inte räddas. Även denna gång misstänkts branden vara anlagd för den följer samma mönster som andra bränder på sistone.

En av de större bränderna i Malmö ser ut att bli uppklarade, en 19 -åring sitter häktad och åtal kommer att väckas i veckan. Han är misstänkt för att tänt på Djupadals förskola med en kostnad för skattebetalarna på 6 miljoner kr. Hur denna mordbrännare ska kunna betala detta skadestånd står inte men det är väl Svenne Kålrot som står för fiolerna via skattsedeln.

Anders Björkman som är projektsekreterare i ”Skolan brinner” han anser att skadestånd bör dömas ut, men inte nödvändigtvis att det måste drivas in. Det ska användas till att markera allvarligheten med att anlägga bränder, menar han.

Men vilka signaler sänder det då? Elda på ni för det kostar inget ändå. Jag förstår inte hur han ressonerar.
– Mordbrännarna är fullt medvetna om att de inte är straffbara under 15 år, de är uttråkade, nyfikenhet och okunskap gör att de sätter fyr på skolan säger denne projektledare. Den kända klychan med att det är socialaproblem samt man vill ha uppmärksamhet nämns också som orsak.

– Gör föräldrarna/vårdnadshavarna mer ansvariga för vad sina minderåriga avkommor håller på med och se till så att föräldrarna får ta den ekonomiska smällen. Låt föräldrarna betala vad deras kriminella avkommor ställer till med ist.
Sydsvenskan

I Stockholms förorten Fittja har det brunnit 7 bilar de senaste 2 dygnen och samtliga bränder befaras vara anlagda

Annonser