Ingen har väl kunnat undgå rapporteringen att två romska flickor drunknade vid Torregavetastranden utanför Neapel i södra Italien i helgen. Bilderna som svensk media vill ge sina läsare är att ingen hjälpte dessa stackars romska barn osv. Bilderna visar två ”ensamma kroppar” insvepta i var sin filt på stranden. Vanliga italienare sitter och äter sin medhavda lunch på stranden, helt oberörda.
Så ser bilden ut som svenska medier kablar ut.
– Vad medierna glömmer att säga är att den aktuella stranden var rödflaggad vilket förklarar varför ”vanligt folk” inte begav sig ut i vattnet för undsättning. Förutom att ett antal badvakter från en privat strand simmade ut till flickorna, även en helikopter kallades samt kustbevakning kom till platsen.
Den här bloggen rapporterar om händelsen och hur det skrivs i italiensk press.

Svensk media: SvD och DN

Den här bilden visade Aftonbladet sina läsare ang drunkningen och undertexten är ”Cynisk bevis och ska ses som ett fruktansvärt exempel på en utbredd fientlighet mot romerna i Italien”

I själva verket har Aftonbladet klippt bort eller valt en bild där inte polis/ambulanspersonal finns med på bilden. För så här ser bilden ut i italiensk press med en polis som vaktar kropparna. Man kan se att bilden i Aftonbladet är kraftigt förstorad för att dölja polisen samt få med det italienska paret i bakgrunden.

Nu idag (lördag) backar Aftonbladet om den missvisande bilden. Vad det beror på kan man ha sina funderingar om, det beror kanske på bloggvärlden visar en helt annan ”sanningsbild” av händelsen i Neapel. Mycket dålig journalistik visar detta på, man eftersöker inte korrekt information innan man publicerar.

På den här italienska sidan finns även en video att se om händelsen och den visar att kropparna inte bara låg där till allmänt åtlöje som svensk media vill förmedla till sina läsare.
Emme skribent på Falkblick

Expressen har en ledare med rubriken ”Europas skam” och i sann DDR anda är kommentarsfältet för läsarna borta den här gången.
– Alla andra sk ” ledare ” på Expressens ledarsida finns ett kommentarsfält för läsarna utom på denna, Varför?
– Även den här gången finns ingen personlig signatur om vem som skrivit ledaren.
Ledaren skräder inte med orden ”- att vi här i Sverige ända fram till 1970-talet tvångssteriliserades och tvångsassimilerades svenska romer.”
Kulturrasism är det ordet som används och även Finland får en släng av sleven.
Vidare skriver han att den romska katastrofen kulminerade, precis som den judiska, med Förintelsen. Miljoner romer dog i gaskamrarna. Men deras berättelse är inte lika omtalad

– Enligt wikipedia dog mellan 200 000 – 800 000 romer och sinti i lägren och ”några miljoner” är det inte iaf med mina matematikkunskaper.
– Tror de har rökt på ännu en gång på ledarredaktionen, kan inte tänka mig det finns någon som helst substans för detta påhopp. Detta påstående borde få några i (S) att reagera tycker man.

Annonser