Mulitkulti högborgen Södertälje har förlikas i ett diskrimineringsmål och betalar ut 40000 kr till Abdullah Aress samt ersätter han för sina omkostnader. Han får den ersättningen för att inte driva sitt mål om etnisk diskriminering vidare till domstol.
– Den här Abdullah fick ej det sökta chefsjobbet som arbetslivschef i kommunen. Han trodde att jobbet var hans och det grundar han på att ”han fått sådana signaler på sex anställningintervjuver”. Han skyller sen på att inte får jobbet pga att han har fel hudfärg.

– Abdullah har antagligen inte tänkt så långt att han kanske inte är rätt man för detta jobbet, det kanske fanns vissa brister i hans meritförteckning som gjorde att han inte fick detta jobbet. Någon självransakan verkar det inte finnas utan genast så är man hudfärgsdiskriminerad, känner sig kränkt och springer lipande till DO.

– Jag kan förstå att privata arbetsgivare inte kallar vissa till en anställningsintervju, för en privat firma kan ett skadestånd på 100 000 kr vara lika med en konkurs. En företagare vill inte utsätta sitt företag för risken att någon blir kränkt med medföljande skadeståndsprocess.

Chefsstrukturen i Södertälje är att samtliga 11 kontor som finns i kommunen styrs av folk med samma etniska bakgrund, iaf av namnen att tyda (etniska svenska namn). Av 40 underchefer, om man bortser från ett par tyskklingande namn och från chefen för demokrati- och mångfaldsenheten så är det samma etniska grupps namn även där. (etniska svenska namn).

– Anders Lago (s), kommunens stora hjälte är självklart inte nöjd med att inte kommunens högsta chefer är representativ med kommunens invånare, men tröstar alla med att på tjänstemanna nivå är iaf 23 % av personalstyrkan födda utomlands. Södertälje har en berikarprocent på ca 40.
– Södertälje har svårt att hitta kompetenta chefer i andra grupper än i etnisk svenska.
– Om man ska tro på kommentarerna till artikeln så har kommunen haft vissa problem innan med ”utlandsfödda” chefer.

– Får hoppas att Abdullas bidrag reduceras om han går på a-kassa eller annat bidrag med samma summa som skadeståndet var på.

LT

Annonser