Tänkte redovisa brottstatistiken på lite olika typer av brott som ingår i det ”multikulturella smörgåsbordet” De två kommuner jag har valt är Kungsbacka och Södertälje. De två kommunerna är lika på många sätt och olika på andra. Södertälje har ca 12000 mer invånare än Kungsbacka (2007). Båda kommunerna ligger ca 3 -4 mil från våra största städer. Båda kommunerna växer i invånareantal men till Kungsbacka flyttar ettablerade in medan Södertälje har sin befolkningstillväxt av ”flyktingar”.

– Kungsbacka är en kommun som tar emot väldigt lite flyktingar de har avtal om att ta emot 50 ”flyktingar”, 2007 men kommunen tog emot 0. År 2007 var 6,0 % av Kungsbackas invånare utrikes födda och 7,4 % med utlänsk bakrund. Kungsbacka ligger på plats 33 i Fokus rankning av kommuner som ”Det är bäst att bo i”. Moderaterna är största partiet med 21 ledamöter i fullmäktige av 61. Socialbidragskostnaden är 22,4 miljoner kr för 2007.

– Södertälje har en andel av 28,5% befolkningen 2007 som är utrikes födda och en andel av 40% med utlänsk bakrund. Södertälje rankas som nummer 288 av landets 290 kommuner i Fokus lista. Kommunen tog emot 1315 mot avtalat 170. Socialdemokraterna är största parti med 23 mandat av 63 i kommunfullmäktige. Socialbidragskostanaden för Södertälje kommun uppgick under 2007 till 243,4 miljoner kr.

Kommuner med avtal om mottagning av ”flyktingar”

Jag har tittat på Brottsförebyggande rådets (Brå) officiella statistik. Jag har valt vissa typer av brott som ingår i det ”multikulturella smörgåsbordet”


Här kommer Södertäljes statistik för samma brottstyp under samma årsintervall.

Lite andra brottstyper som ingår i ”smörgåsbordet”. Först ut kommer Kungsbackas statistik.

Här är Södertäljes statistik för samma brottstyp

Sen får man tolka statistiken hur man vill, min tolkning är att Kungsbacka är en tryggare kommun att bo i. Sannolikheten för att utsättas för något våldsbrott är mycket mindre. Sen vad det beror på kan man ha sina egna funderingar på.

Annonser