Svenska För Invandrare (SFI) firar 40 årsjubileum med en egen utredning. Utredningen har gjorts av Riksrevisionen och de kan konstatera att ingen uppföljning av nyttan med SFI har gjorts på 40 år. Utredaren Karin Lindell håller regeringen för ansvarig för detta, här satsar staten 1 miljard skattekronor och sen görs ingen uppföljning av verksamheten.
– Ingen vet om utbildningen är effektiv.
– Ingen vet om effekterna av att SFI-utbildningen eftersom den inte utvärderats ordentligt, är att ingen vet om det finns ett samband mellan undervisningen och invandrares ställning på arbetsmarknaden, det vill säga språkundervisningens betydelse för att få jobb.
– Utredaren vill att statisktiken om deltagarna ska kompletteras med mer uppgifter. Det ska vara saker som om studenten fått något jobb, hur den röstar i allmäna val, om man hittar rätt jobb och vilken lön man får.

Helt klart är SFI ett sätt att hålla nere arbetslöshetsstatisken. När man kan gå 5-7 år på SFI utan krav på någonting. När man kan strunta i att gå på proven som gör att du kan gå på en högre nivå. Tydligen så går man bara i skolan mellan 8 – 11.30 sen har man fritt resten av dagen. Jag misstänker den tiden ska användas för att göra läxor mm.

Jag rekomenderar min bloggläsare att läsa dessa bloggar om SFI, Muslimska Förskolan och Skymningszonen där har skribenten Fenrisulv en kompis som jobbar inom SFI.
Uppdrag Granskning hade ett reportage om SFI men i sann ”stasianda” är just reportaget bortplockat på SvTs web. Programmet finns i sin helhet att hämta hem på The Pirate Bay.
Har du inte ett program för nedladdning finns det här att hämta: BitLord
Dn 1 SvD SR

Annonser