Eu vill registrera bloggare:
Ett intiativbetänkande av den estländska socialdemokraten Marianne Mikko (bilden) har röstats igenom i Europaparlamentets utskott för kultur och utbildning. Det går ut på att om man vill blogga ska man ej kunna vara anonym. Hon vill ha en sk kvalitetsstämpel på bloggarna, dvs namn och veta varför man skriver blogg.

– Om vi ser namn och bild på den som skriver så gynnar det yttrandefriheten. Om en bloggare förolämpar eller manipulerar så kommer vi att veta vem som står bakom bloggen, säger Marianne Mikko till Ekot.

DN

– Jag börjar nästan tro att vissa går på knark.
– Jag tolkar detta utspel som att det ”politiska etablisemanget” vill kontrollera sina medborgare samt vill veta vem som inte rättar in sig i ledet.
– Etablisemanget känner sig hotad av ”internet världen” eftersom de inte kan kontrollera vad som läcks ut och av vem.
– Först FRA- lagen, sen det här utspelet med att inte kunna skriva en blogg anonymt. I Frankrike ska de stänga ner internetabonnemang för folk som fildelar.
– Sen kan man läsa om att polisen vill komma åt PKU registret i Huddinge.
– Vi går mot ett övervaknings och kontrollsamhälle av sällan skådat slag.

– Det står inget i förslaget om det ger någon garanti mot att få en yxa i dörren, en molotovcocktail på balkongen, få sina nära och kära hotade av vissa grupper.
– Finns det något i förslaget som skyddar den enskilde bloggaren mot uteslutningar i fackföreningar och kanske få sparken pga man inte tycker ”rätt”.

– Det här förslaget hör hemma i ”Plus Sverkers soptunna”.
– Personligen anser jag innehållet i en blogg som utgör ”kvaliten ” inte vem det är.

Sydsvenskan
SvD

Annonser