Nu går justitieombudsmannen hårt åt polisen och åklagarna. Han menar på att brott som drabbar medborgarna i ”vardagslivet” blir liggandes på hög, fast det finns en utpekad gärningsman så bli brottet presskribierat innan någon har kunnat lagföras för brottet. Handläggningen är långsam osv.

”Vardagsbrotten – stölden av familjens bil, inbrottet i sommarstugan, misshandeln i korvkön, bedrägeriet över internet – blir med andra ord liggande på hög ” menar JO.
SvD

Glädjande nog kan man läsa att polisen har spaning ute i stadsmiljöns buskar för allt fler får böter för de kissat ute.

Förra året utfärdades rekordmånga böter för offentlig urinering. De 4147 som bötfälldes fick tillsammans betala 3,5 miljoner kronor. Fem år tidigare var det bara 900 som fälldes för att ha pinkat i det fria. Bäst på att bötfälla hittills i år har polisen i Stockholm varit. Men i Halland är risken störst om man räknar antalet böter per invånare. Länet har legat i topp tillsammans med Stockholm och Västra Götaland i flera år trots en betydligt mindre folkmängd

SvD

Svaret från polis och åklagare är att det saknas resurser, personal och pengar.
-Min fråga är vart tar alla pengar vägen, landet går bra skattepengarna flödar in i ”Moder Sveas kista”. Men pengar till att upprätthålla de mest elementära samhällsfunktioner finns tydligen inga pengar till. Man kunde läsa om gränspolisen i Göteborg som visste om 15 smugglingsligor bara i Göteborg men i brist på pengar gör man inget. Det som kostade pengar för gränspolisen var advokater och tolkhjälp.
– Ta pengar från Migrationsverkets budget då är mitt svar på detta.

Tillgången på illegala vapen är stor främst i kriminella kretsar säger länskriminalchef Klas Friberg till G-P. I Göteborg intfäffade det 3 skottlossningar i midsommarhelgen.

Hur många olagliga vapen som finns i landet, och i Västra Götaland, har polisen ingen kontroll över. Tendensen i dag är att beslagen minskar samtidigt som Tullverket hävdar att smugglingen ökar. Som länskriminalchef i Västra Götaland och polismästare i Göteborg noterar Klas Friberg en i hans tycke ”skrämmande utveckling”.

Dags att skärpa straffen för illegal vapenhantering straffsatsen är två till fyra månaders fängelse för ett vapenbrott av normalgraden och för grovt vapenbrott i realiteten sex till åtta månader med en straffrabbat på 1/3 så är straffsatserna rena rama skämtet
– Vad normalgraden betyder vet jag ej, i min värld är vapen inte normalt iaf.

Så här uttalar sig pressekreteraren hos justitieminister Beatrice Ask:

Regeringen är medveten om polisens syn. Men frågan får vänta till den allmänna påföljdsöversyn som är på gång. Dessutom har EU antagit ett vapendirektiv som ska implementeras i svensk rätt.

Innan en skärp lagstiftning har implementerats får vi räkna med fler ”Vilda västern skottlossningar”. Fina ord men liten verkstad.
En mycket läsvärd är den här artikeln i G-T som börjar med ” Vi lär få se fler våldsamma uppgörelser”

Migrationsminister Tobias Billström vill sätta stopp för att svenska pass används av människosmugglare. Det måste vara nått fel i systemet när en och samma person kan hämta ut hur många pass som helst utan att bli ifrågasatt vad han håller på med. Vi måste sluta vara så förbannat godtrogna och tro det bästa om folk. Eftersom folk har kommit hit på kriminellt sätt så säger inget att de ska sluta med det beteendet bara de får asyl och ett svenskt pass i bakfickan.
Att fixa pass kan vara en deal med smugglingligorna eller en del av betalningen för insmugglingen.
Sydsvenskan

SvD

Annonser