Idag kom Dn/Synovates stora junimätning. I den mätningen ökar svenskvänliga Sverigedemokraterna med 1 % till 3,9 %, i Sifos junimätning fick Sd 4,2 %. Trenden håller i sig att Sd ligger nära eller över 4% marginalen i de flesta undersökningar.

Det finns en stor potential för Sd att öka eftersom 19,8 % är osäkra på hur de ska rösta. Sen har Sd en hög andel förstagångsväljare som kommer att rösta på dem, i Aftonbladets webenkät 2006 fick Sd 12 %

– Jag tror många väntar med att bestämma sig hur de ska rösta för de vill att någonting skall hända i invandringsfrågan/politiken. Sverigedemokraterna har en väljarpotential för att bli tredje största riksdagsparti, kanske inte 2010 men 2014. Antagligen kommer valresultatet 2010 bli en ”chock” för de sk etablerade partierna eftersom valmanskåren ”mörkar hur de tänker rösta” samt att de väntar till valdagen att bestämma sig. Sen tror jag också att invandringen och dess konsekvenser för samhället kommer bli valets huvudfråga. Många väljare vill egentligen inte rösta på Sd men eftersom inget annat parti ”sätter ner foten” och säger att nu är det nog, det är dags att stänga ”hela världens socialbyrå” för vi måste ta tag i de problem vi har inom landet redan osv. Röda mattan ligger utrullad för Sd in i riksdagen 2010

– För mig är det inte svårt att förstå att stödet bland ungdomar/förstagångsväljare är stort för Sd och dess politik, i skolan har de verkligen fått smaka på vad ”mångkultur” betyder med hot, trakasserier, mobbing, tjejer som blir kallade det mesta.

Bilden hämtad från Högerkänga som modifierat den från Lega nords valkampanj.

Enligt Synovates opinionsanalytiker Niklas Källebring märks uppgången framför allt bland lågutbildade väljare. Stödet är betydligt starkare bland män än bland kvinnor och starkast i södra Sverige.

– Är det så konstigt att stödet för Sd är stort i Skåne, det räcker att läsa om hoten mot räddningstjänsten i Malmö, gangstergängen som härjar i Landskrona.
– Det är de lågutbildade som får stå tillbaka för invandringen när det gäller bostäder, arbete, utbildning och allmänt stöd från samhället.

Saxat från Sydsvenskan:

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte ge besked om hur alliansen ska hantera Sverigedemokraterna om partiet får en vågmästarroll i riksdagen efter nästa val.
– Jag tänker inte ge dem en millimeter extra i utrymme genom att svara på den typen av frågor som de vill att vi ska diskutera för att de ska komma in i samhällsdebatten, säger Reinfeldt til TT.

– Ska man tolka detta som att statsministern ska tiga ihjäl Sverigedemokraterna eller räknar han med att Miljöpartiet ska vara med och bilda regeringsunderlag efter valet 2010.

– Med anarki och kaos i många av betongförorterna behövs ingen debatt ens och som antagligen blir värre nu när vi går in i en lågkonjunktur.
– Mona(s) stenkastande pensionsräddare nere i Rosengård drar många sd röster.
– Med den nuvarande politiken att ca 80000 – 100000 ska in i landet varje år (mest muslimer) är dörren öppen för Sd in i riksdagen.
– Med en nedmontering av samhällsfunktioner som tull, försvar, polis, rättsvårdande myndigheter som den nuvarande regeringen håller på med ger fler sd röster.

Nu är det ifs över 2 år innan valet men händer inget i invandringsfrågan får vi nog se ett nytt parti i riksdagen 2010 oavsett vad det politiska etablisemanget och den samlade journalistkåren vill.

DN

SvD

Sydsvenskan

Annonser