Under årets första fem månader fick endast en fjärdedel av alla sökande asyl i Sverige. Förra året fick hälften av de sökande ett ja i den första instansen, enligt siffror som Riksdag & Departement har låtit Migrationsverket ta fram.

Frågan är hur många som rättar sig efter detta beslutet och försvinner ur landet. Nu finns möjlighet att överklaga ett nej till nästa nivå och får man även ett nej där finns ännu en nivå att överklaga till. Får man 3 st nej återstår att bli ”papperslös” dvs illegal invandrare.

Förra året fick 72 procent av alla asylsökande irakier ett ja, hittills i år bara 32 procent. Likadant är det för somalierna, 80 procent fick stanna förra året, i år endast 49 procent. För afghaner är situationen däremot i princip oförändrad, 32 procent bifölls förra året, mot 28 procent i år. För kategorin övriga länder är nedgången från 25 procent till 16.

Får hoppas att det är ett trendbrott men som det står i artikeln är det ett nej i första instans.

Man kan läsa på SvD att ”Nya Eu-bor är de nya hjälpsökande” Sverige verkar vara ”Hela världens socialbyrå”. Det finns tydligen en obegränsad mängd skattepengar att dela ut till detta klientel, självklart helt kravlöst på någon motprestation.

Om man hört på nattens/morgonens radionyheter så har man fått höra att Migrationsverket tagit ett vägledande beslut ang en ensamkommande irakisk pojke.
– Hör och häpna, han har fått avslag på sin asylansökan.

Pojken som kommer ifrån norra Irak har ingen familj, varken i Sverige eller i hemlandet. Han har först försökt få stanna i Sverige för att han känner sig hotad i Irak. När det inte gick ansökte han om asyl enligt regeln om synnerligen ömmande omständigheter. Till exempel att han mår psykiskt dåligt, att han är rädd för att åka hem å att han saknar familj i Irak.

Då ställer man sig frågan – Hur kom denna pojke hit?, tyvärr får man inte höra den frågan ställas av journalister utan man får försöka hitta ett svar själv.
Lite konstigt att en ”ensam barnhemspojke utan släkt” hittar hit till Sverige. Hur kan han ha ekonomiska resurser på ett barnhem och köpa sig hit?

Sr Ekot
DN
SvD

Annonser